donderdag 14 juli 2016

De relaties die je soms vergeet; zo verras je je personeel

We hebben het in onze blogs natuurlijk vaak over je relaties; klanten, leveranciers, goede partners. En omdat we nu eenmaal goed zijn in relatiegeschenken of het bedenken van de beste give away voor je doelstelling of evenement, is dat niet zo gek.
Toch is er daarmee een groep die we maar zelden belichten, maar soms best een keer wat leuks verdient: je team!
In een eerder blog haalden we al weleens aan dat het krijgen van cadeaus eigenlijk ALTIJD leuk is, en dat geldt natuurlijk ook voor je personeel.
Dus gaan we eens in op manieren om je personeel in het zonnetje te zetten!


1.      Het gebaar spreekt boekdelen
Het gebaar van een geschenk kan vaak al heel krachtig zijn. Wanneer het voelt als een ‘verplicht nummertje’ is dat effect snel weg, maar een goed getimed en doordacht, geschikt cadeau is heel veelzeggend. We vinden het leuk om iets te krijgen!
Zeker wanneer we een bepaalde oprechtheid en een goede aanleiding ervaren voor het krijgen van zo’n geschenk, is dat heel waardevol en positief voor de manier waarop een team of personeelslid naar jou en je bedrijf kijkt.
2.      Personalisering biedt meerwaarde
Hoewel het krijgen van een cadeau ‘an sich’ al een supereffect heeft, kan het altijd leuker. Gevoelsmatig is er namelijk iets dat nog sterker werkt als het geschenk iets persoonlijks of niet-standaards heeft. Of dat nu de naam van je personeelslid is dat gedrukt is op het cadeau of dat er met varianten wordt gewerkt…  hoe meer persoonlijk het voelt, hoe krachtiger het voor de ontvanger overkomt!3.      Communiceer over de aanleiding
Soms is een jubileum een mooi moment om ook je personeel te bedanken voor de jaren die zij energie hebben gestoken in het bedrijf. Soms is het vertrek van een directeur aanleiding om, op persoonlijke titel, het personeel met een cadeau te bedanken.
De uitleg bij een geschenk, zeker wanneer dit geschenk niet zelf-uitleggend is, kan erg versterkend werken (of, juist averechts).
Ook hier speelt de oprechtheid weer een rol. Hoe eerlijker het voelt, hoe beter het ‘landt’.

Onverwacht cadeau: bijna altijd raak
Bij de uitleg over een cadeau, wordt soms een mate van verplichtheid gevoeld. En nu kun je nooit iedereen tevreden stellen, maar een cadeau (op een moment) dat niemand verwacht, is zelden mis.
Geef je team een cadeau om waardering uit te spreken voor het harde werken aan een bepaald project, de afgelopen drukke periode of de goede resultaten van de afgelopen tijd.
Een oprechte “dank je wel” die laat zien dat er echt waardering is voor dat wat een team doet, is enorm waardevol voor de commitment van een team aan het bedrijf en leidinggevenden.

Hoe kies je het juiste cadeau?
Hoewel cadeaus in deze strekking zelden echt fout zijn, kun je natuurlijk met de juiste keuze van je cadeau het effect het beste maximaliseren.
En daar denken wij dus ook graag over mee!
Een geschenk als dit hoeft niet moeilijk te zijn en ook geen enorme uitgave. Het kan WEL een prachtig bedankmoment zijn dat de drive van je team nog verder laat groeien.Geen opmerkingen:

Een reactie posten